Германски циркус користи холограм наместо живи животни во нивните настапи

Употребата на живи животни во циркусите е многу дискутабилно прашање со децении. И додека многу од тие дебати завршуваат со нејасни планови за да се стави забрана за животните во циркусите, има и други луѓе кои веќе размислуваат поинаку од повеќето. Циркусот Ронкали во Германија сега користи зачудувачки холограми наместо вистински животни во нивните настапи и луѓето едноставно не можат да престанат да им се восхитуваат.

 

Циркусот Ронкали, основан во 1976 година, започна да се ослободува од изведби на живи животни уште во 90-тите години. Од 2018 година, претставите на циркусот немаат никакви животни, но тие и понатаму ја одржуваат магичната атмосфера на традиционалниот циркус.

Како е можно ова?

Сонот за идеален циркус што ја воодушевува публиката и не злоупотребува животни, се оствари благодарение на современите холографски технологии.


Воодушевените гледачи на холографските емисии се согласуваат дека 3-Д проекциите изгледаат многу посовремени во споредба со „прашкастиот“ старомоден циркус, а најдобриот дел е искоренувањето на сите живи животни. И, освен заштитата на животните од суровост и лошите услови на живеење, 3-Д холограмските технологии му помагаат на циркускиот тим да ги направат своите холографски уметници како дел од секоја фантастична приказна за која може да мислат.

Кој знае, можеби циркусите во блиска иднина ќе ни покажат жонглирање со диносауруси или суштества од античката митологија и се тоа преку холограм?