Холандија станува првата земја без улични кучиња

Можете ли да замислите колку би бил поубав светот без улични кучиња (скитници)? Холандија го презеде водството и ги спаси со тоа што ги им најде дом на сите. Тие целосно ги менуваат судбините на кучињата и им дозволуваат да имаат живот полн со среќа и љубов. Владата презеде конкретни активности за да го постигне ова преку спроведување на методот PSVIR (избор, стерилизација, вакцинирање, идентификување и враќање). Благодарение на ова, во 2016 година, таа стана првата земја која ги ослободи овие живи суштества од осаменоста и ужасот на улиците.

Почеток на Приказната 

Од 19 век, Холандија има огромна популација на кучиња. Скоро секое семејство во земјата имало куче како домашно милениче, бидејќи луѓето го сметале за симбол на социјалниот статус. Но, голем број на кучиња кои живееле таму предизвикале појава на беснило што наскоро станало една од водечките причини за смрт. Од страв, многу сопственици почнаа да ги напуштаат своите миленици и бидејќи оваа акција се сметаше за легална, улиците беа исполнети со кучиња скитници од сите видови.

Холандија станува првата земја без улични кучиња

 
Холандија сакаше да ги смени овие несреќни околности. Тие почнаа да го прават тоа со организирање денови во кои стерилизацијата и кастрацијата беа задолжителни. Сите беа бесплатни; Владата ги покрива сите трошоци. Со ова, тие беа во можност да стерилизираат 70% од женските кучиња. Исто така, секое куче имало медицински прегледи за да провери кои вакцини и медицински услуги им се потребни.
 
Закони против напуштање

За да се преземе поголема контрола и да се стави крај на проблемот еднаш за секогаш, владата донесе закон со кој се заштитени животните и одобрен друг закон за здравје и благосостојба на животните. Новото законодавство ги поттикна сопствениците да обезбедат домашни миленици со соодветен третман и да ги елиминираат злоупотребите. Ако сопствениците не ги следат, тие би можеле да бидат казнети до 3 години затвор и парична казна повисока од 16.000 долари.

Повисоки даноци за купување и одгледување на кучиња 

Луѓето кои одлучуваат да чуваат куче дома, обично одлучуваат да прифатат или да купат одгледувачки кучиња затоа што сметаат дека тие се поубави и поздрави. Ова е причината зошто холандската влада реши да ги зголеми даноците за купување на кучиња од продавниците. Како резултат на тоа, овој додаден трошок ги принуди сопствениците и љубителите на кучиња да почнат да размислуваат за други начини за добивање на миленичиња и да ја зголемат шансата за усвојување на кучињата скитници.

Кампања за подигање на свеста

Државата, исто така, започна да води уште една кампања за подигнување на свеста. Овој пат луѓето имаа можност да се грижат за бездомни кученца. Полека, но сигурно, луѓето се вљубиле во нив и над еден милион кучиња скитници успеале да најдат семејство и безбедно место за живеење. Оваа операција имаше огромно влијание врз граѓаните и доведе 90% од населението да усвои куче како домашно милениче.

Среќен крај за кученцата

Холандија станува првата земја без улични кучиња

Оваа владина програма работеше против сите неволји. По нивните достигнувања, тие ја делегираа работата на “Животните полицајци” во 2011 година, група полицајци одговорни за заштита и безбедност на кучињата. Денес кученцата кој живеат во Холандија не само што живеат удобно во домовите, туку и во повеќето продавници, ресторани и други установи во земјата.

Што мислите за оваа Холандска иницијатива? Дали сакате да го видите остатокот од светот да се приклучи на идеата? Споделете ги Вашите мислења и одговори на социјалите мрежи со Вашите пријатели.