Истражување:Сопствениците на кучиња се посреќни од остатокот на светот

Постои причина зошто кучињата се нарекуваат „најдобриот пријател на човекот“. Според истражувањето, луѓето кои поседуваат кучиња имаат тенденција да бидат многу посреќни во споредба со сопствениците на мачки. Но, промовирањето на добро ментално здравје не е единствената корист што кучињата можат да ја имаат во вашиот живот!

Поседувањето на куче може навистина да придонесе за поголемо ниво на среќа

Според истражувањето спроведено од ГСС, 36% од сопствениците на кучиња тврдат дека тие се „многу среќни“, додека само 18% од сопствениците на мачки го потврдија истото. Изненадувачки, луѓето кои поседувале и мачка и куче заедно, се опишале како помалку среќни во споредба со сопствениците на кучиња. Сопствениците на кучиња исто така спомнале дека навистина уживаат да поминуваат време со своите кучиња и нивното дружење им помага да поминат низ тешки времиња. Значи, тоа е како да имаме уште еден дополнителен член во семејството!

Сепак, може да има врска со други фактори

Сепак, причината за ваквите нивоа на среќа може да се поврзат не само со поседување куче. Истражувањето покажало дека луѓето кои избрале кучиња веројатно биле лесно и екстровертирани. Значи, нивната личност и карактер може да биде и она што влијаело на нивната перцепција за светот и ги прави позадоволни во животот заразлика од останатите луѓе.

Благодарение на социјалната поддршка и зголемениот степен на физичка активност, сопствениците на кучиња имаат помала веројатност да се здобијат со кардиоваскуларни заболувања. Сопствениците на кучиња тврдат дека градат силна врска со своите миленици што обезбедува дополнителна емоционална поддршка и го намалуваат нивото на стрес. Покрај тоа, поседувањето куче е голем изговор да поминете повеќе време со семејството и да создавате нови пријатели што исто така го подобрува менталното и емоционалното здравје.

Дали сте личност повеќе што сака мачки или кучиња?
Дали се согласувате со резултатите од студијата?
Споделете ги вашите размислувања со Вашите пријатели на социјалните мрежи.