Канадската болница им овозможува на пациентите да ги видат своите миленичиња за да оздрават побрзо

Миленичињата може да направат да се чувствуваме многу подобро во одредени ситуации. Нивното лижење, пријатна веселба, или великодушно споделено парче од нивната највкусна коска може да не „шармира“ и со тоа, да го одведе тажниот момент.

Ова може да биде толку тажно за луѓето кои што се хоспитализирани и кои се држат настрана не само од своите домови и семејства, туку и од нивните сакани мали пријатели. Но, благодарение на Захари Нобл, ова може да стане минатото.

Сето тоа започна кога Захари Нобл беше дијагностициран со Хочкинов лимфом (Малиген лимфом). За жал, тој имаше агресивна форма на болеста и беше отпорен на хемотерапија. Поминал премногу време во болницата и копнеел да ги види неговите омилени кучиња. И неговиот медицински тим направи овој сон да се оствари.

Захари уживаше во 2 посети на кучињата и се чувствуваше значително подобро после нив. “Ја гледавме промената на нивото на стрес, неговата желба да дојдеме доволно добро за да одиме дома”, вели неговата тетка Дона Џенкинс. Пред да замине од овој свет, тој создаде план за да ги посети домашните миленици во болницата во која престојуваше. И Дона вети дека ќе направи така.

Сега Захариевите шепи за лекување е реалност, но тешко е да се замисли целиот тој напор вложен напор во оваа иницијатива. Дона тесно соработуваше со медицинскиот персонал на болницата “Јуравински”, како и контролата на инфекции и волонтерски услуги, за да ги развие сите потребни процедури и политики. Тие сакаа да бидат сигурни дека сите пациенти ќе бидат заштитени од потенцијалните инфекции или бактерии кои таквата средба би можел да ги донесе.

Но, безбедноста на пациентот не е единствената работа во фокусот. Захариевите шепи за лекување ја оценуваат безбедноста на секое животно пред посетата. Важно е да се разбере дали околината ќе биде премногу стресна за нив. Ако постојат ризици за животните, тие нема да бидат земени за да ги видат нивните сопственици.

Благодарение на Захари и Дона, многу луѓе успеале да ги видат своите омилени пријатели а некои од нив тоа го направиле за последен пат. Но, ние сме сигурни дека тоа им помогнало да заборават на нивната изолација, и да најдат малку повеќе поддршка и надеж. Еве уште неколку фотографии од овие допирни состаноци:

Дали мислите дека сопствениците треба да можат да ги видат своите миленици кога остануваат во болниците долго време?